Wietkweekster (56) uit Kampen moet meer dan een ton aan criminele winst inleveren

|   Laatste wijziging

Wttewaall van Stoetwegenstraat
Foto: Pascal Winter

Leila N. (56) uit Kampen is maandag door de rechtbank veroordeeld voor het runnen van een wietkwekerij in haar woning. De vrouw kreeg een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Ook moet ze van Enexis gestolen stroom terugbetalen. Daarnaast moet ze bijna 102.000 euro aan criminele winst overboeken naar de Staat der Nederlanden.

In het najaar van 2022 trok Enexis aan de bel bij de politie omdat er een hoog energieverbruik werd geconstateerd aan de Wttewaall van Stoetwegenstraat in Kampen. Ook bemerkte het bedrijf pieken in het stroomverbruik. De ene twaalf uur werd er veel stroom afgenomen en vervolgens twaalf uur minder. Volgens Enexis een goede indicatie dat er een hennepkwekerij actief is.

Warmte bij de slaapkamerramen
De politie ging met de melding aan de slag en kwam al snel uit bij de woning van Leila N. Bij de gevel werden warmtemetingen uitgevoerd. De agenten ontdekten forse warmte bij de ramen van de slaapkamers aan de achterzijde van het huis. Daarna hield de politie de woning een tijdje in het oog. Ze ontdekten dat er niemand woonde en uiteindelijk vielen ze de woning binnen.

Op de eerste etage werd een professionele wietkwekerij aangetroffen met 275 hennepplanten. In de meterkast was de hoofdzekering verzwaard en van daaruit liep een dikke stroomkabel over de trap naar de kwekerij. In de badkamer stonden meerdere koolzuurflessen, CO2-pompen en groeimiddelen.

Twee weken geleden verklaarde N. tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak dat ze er niets mee te maken had. Ze vertelde dat ze haar woning had verhuurd aan een onbekende man. Ze zou zelf bij haar inmiddels ex-partner in Biddinghuizen hebben gewoond. Ze vertrouwde de rechters toe nooit iets van de wietkweek te hebben gemerkt.

Bijna 204.000 euro winst
Pas enkele dagen voor de inval door de politie had ze volgens eigen zeggen een kijkje in haar woning genomen. Op de eerste verdieping ontdekte ze de hennepkwekerij. Ze haastte zich het huis uit maar kwam op de trap haar huurder tegen. Die was allesbehalve blij dat N. boven was geweest. Uit angst voor hem durfde ze niet de politie te bellen.

“Zoals gebruikelijk komt er weer het verhaal over een onbekende huurder,” verzuchtte de officier van justitie. Hij geloofde niets van het relaas van de Kampense. Het OM hield het op medeplichtigheid en eiste een taakstraf van 80 uur. Politie en justitie rekenden uit dat de wietkwekerij bijna 204.000 euro aan winst moet hebben opgeleverd. De vermeende huurder zou in totaal ongeveer 15.000 euro huur hebben betaald aan Leila N. Justitie wilde dat ze dat bedrag inleverde bij de Staat.

Bijna anderhalve ton aan Staat en Enexis betalen
De rechtbank oordeelde maandag echter anders. In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie zien de rechters Leila N. niet als medeplichtige maar als medepleger. Volgens de rechters was ze niet slechts behulpzaam door haar woning ter beschikking te stellen als wietkwekerij, maar runde samen met haar ‘huurder’ de operatie.

De vrouw krijgt daarom een taakstraf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand opgelegd. Ook moet ze Enexis schadeloosstellen. Het energiebedrijf heeft een rekening van ruim 46.000 euro voor haar openstaan. Omdat de rechtbank haar als medepleger ziet, dient ze 102.000 euro aan de Staat te betalen. De helft van de door justitie berekende winst van de Kamper wietfabriek midden in een woonwijk.

Foto 1
Wttewaall van Stoetwegenstraat - Foto: Pascal Winter
Wttewaall van Stoetwegenstraat
Foto: Pascal Winter

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)