Morgenavond kans op veel vallende sterren boven Kampen

|   Laatste wijziging

Een meteoor wordt ook wel 'vallende ster' genoemd.
Foto: Justinne Camacho

Komende nachten is er goede kans om meteoren te zien boven Kampen. De aarde beweegt momenteel door het spoor van stof en gruis dat een komeet ooit in de ruimte heeft achtergelaten. Deze ‘vallende sterren’ in augustus zijn de zogeheten Perseïden, omdat ze schijnbaar uit het sterrenbeeld Perseus komen.

Perseïden zijn gemakkelijk met het blote oog waar te nemen. Mogelijk zijn er zo veel te zien dat van een meteorenregen of meteorenzwerm wordt gesproken. De meeste meteoren worden verwacht in de nacht van maandag 12 augustus op dinsdag 13 augustus rond 3.45 uur. Maar zodra het ’s avonds donker is, heb je al goede kans om er eentje te zien.

De weersomstandigheden zijn gunstig, warme zomernachten worden verwacht met weinig bewolking. Op een plek buiten de stad zonder storend kunstlicht zie je nog meer meteoren. De hemel recht boven je in de gaten houden, is de beste manier om meteoren te spotten.

Comfortabel meteoren spotten
Wie comfortabel vanuit een ligstoel of op een luchtbed omhoog kijkt, scoort de meeste vallende sterren en mag de meeste wensen doen. Ook na dinsdag is er nog kans op meteoren boven de stad, maar dan blijven ze vaak verborgen achter bewolking.

Een meteoor wordt veroorzaakt door een klein stukje ruimtegruis dat met zeer hoge snelheid in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. Door de wrijving met de lucht veroorzaakt zo’n deeltje op een hoogte van 80 tot 120 kilometer een kortdurend lichtspoor dat zeer fel kan zijn. Daardoor is het goed te zien tegen de nachthemel. De snelheid van een Perseïde is ongeveer 60 kilometer per seconde.

Foto 1
Een meteoor wordt ook wel 'vallende ster' genoemd. - Foto: Justinne Camacho
Een meteoor wordt ook wel 'vallende ster' genoemd.
Foto: Justinne Camacho

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)