De gemeente Kampen voert per 1 november 2024 de verplichte eigen bijdrage voor Oekraïense ontheemden in. De eigen bijdrage is een verplichting volgens de tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne, die per 1 juli 2024 is ingevoerd. Oekraïense ontheemden die een eigen inkomen hebben boven 120 procent van het leefgeld gaan de eigen bijdrage betalen. Dit is gelijkgetrokken met de norm die in het gemeentelijk armoedebeleid ook voor andere inwoners van Kampen geldt. De verplichte eigen bijdrage is 105 euro per volwassene per maand en maximaal 210 euro per gezin.
De bijdrage is met name bedoeld voor kosten op de opvanglocaties voor gas, water en elektra. Alle Oekraïense ontheemden die vallen onder de Regeling Tijdelijke Bescherming betalen de eigen bijdrage. Van de 294 Oekraïense ontheemden in Kampen tussen de 18 en 67 jaar die hieronder vallen, werkt ongeveer 65 procent. Deze ontheemden gaan de bijdrage betalen als hun inkomen boven de 120 procent van het leefgeld is.
“We kennen de vragen die nog leven wat de uitvoerbaarheid van de regeling betreft. Omdat wij vanuit ons eigen systeem voldoende zicht hebben op de juiste doelgroep, kunnen wij starten met de uitvoering en straks de inning van de eigen bijdrage. Zoals dit ook geadviseerd wordt door de Vereniging Nederlandse Gemeenten,” zegt wethouder Jan Peter van der Sluis.
Hij vervolgt: “Wij merken dat het invoeren van een eigen bijdrage tegemoetkomt aan de wens van meerdere betrokkenen en maatschappelijke organisaties. Met een eigen bijdrage ontstaat meer gelijkwaardigheid met andere doelgroepen als asielzoekers, statushouders en bijstandsgerechtigden. Dat is positief voor het draagvlak in de samenleving voor de opvang. En het draagt bij aan de integratie van de Oekraïners in onze samenleving. Want Oekraïners worden minder vluchtelingen en meer toekomstige bewoners.”
De betrokkenen zijn over de invoering geïnformeerd via meerdere kanalen, waaronder een persoonlijke brief.
De oorlog in Oekraïne duurt voort en daarmee is er voorlopig geen zicht op terugkeer voor ontheemden. Andere doelgroepen ontheemden, zoals asielzoekers en statushouders, moeten na enige tijd integreren of inburgeren in de Nederlandse samenleving. Voor Oekraïense ontheemden bestaat deze verplichting (nog) niet. Het innen van een eigen bijdrage is een stap naar integratie in de Kamper samenleving. Oekraïense ontheemden krijgen daardoor meer aansluiting bij de Nederlandse wet- en regelgeving, zijn beter voorbereid op een langer verblijf in Nederland en krijgen meer gevoel bij de kosten van hun verblijf.
Het Rijk heeft gemeenten een half jaar de tijd gegeven om de eigen bijdrage in te voeren en aan te sluiten bij lokale omstandigheden. Kampen volgt bij het innen van de eigen bijdrage de rijksregeling.