Hardleerse Zwollenaar moet cel en kliniek in na mislukte overval op jonge vrouw uit Kampen

De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, aan de Schuurmanstraat.
Foto: Peter Denekamp

De maatschappij moet voor lange tijd beschermd worden tegen Robert S. (31) uit Zwolle. Na een mislukte gewapende overval en twee winkeldiefstallen moet de Zwollenaar 5 maanden de cel in en aansluitend een jaar de kliniek in. Ook daarna is hij nog niet van het toezicht af. De politierechter legde hem een pakket aan voorwaarden op. Als hij zich er niet aan houdt moet hij opnieuw 5 maanden de bak in.

Op zaterdag 27 juli zat Robert S. de hele dag met vrienden in Park de Wezenlanden. Hij gebruikte daar drugs en toen de zon onder was gegaan, was hij door zijn voorraad heen. Geld had hij niet en samen met een vriend kwam hij op het idee om iemand te beroven. Het duo wandelde het centrum in en op camerabeelden is te zien dat de vriend afhaakt.

S. trok een mes
“Hij is toch doorgegaan,” concludeerde de officier van justitie in de rechtbank. “Met alle ellende van dien.” De Zwollenaar liep de Stationsweg op en kreeg een paar jonge vrouwen in het vizier. Hij trok een mes en richtte het op de buik van een vrouw uit Kampen. “Heb je een tasje bij je?” vroeg hij haar. De vrouw kon samen met haar vriendinnen ontkomen en S. bleef met lege handen achter.

“In de avond ging ik samen met vriendinnen een hapje eten en wat drinken in Zwolle. Ik geniet daar altijd erg van,” liet het slachtoffer optekenen in een verklaring die aan de politierechter werd voorgelezen. “We liepen terug naar het station om de trein te halen en ik hoorde iemand achter ons lopen. Vol ongeloof besefte ik opeens dat een mes op mijn buik gericht was.”

“Die avond heeft een grote impact op mij gehad. Ik schrok van zijn enge gezicht en zie het elke keer met dat mes voor me,” aldus de Kampense. De vrouw is nog steeds bang op straat zodra het donker is en soms slaat de paniek ook toe als ze alleen thuis is. “Gelukkig heb ik nu hulp en hoop dat ik ooit weer alleen over straat kan,” voegde ze eraan toe.

Slachtoffer eiste schadevergoeding
Ook eiste ze 850 euro schadevergoeding. De rechter kon S. niet vragen of hij het wil betalen. Robert S., die in het huis van bewaring zat, weigerde tot ongenoegen van de rechter en het Openbaar Ministerie om te verschijnen in de rechtszaal. “Ik heb het nooit als vraag aan hem gesteld,” zei advocaat Arjan de Haan. “Ik heb hem gezegd dat het logisch is dat hij de schade moet vergoeden.”

Na de mislukte overval pakte de politie Robert S. Het Openbaar Ministerie besloot op woensdag 31 juli dat de Zwollenaar zijn strafproces in vrijheid mocht afwachten. Op dinsdag 13 augustus werd hij opnieuw in de kraag gevat na een diefstal van een dure Versace zonnebril bij Pearle in de Diezerstraat.

Het OM besloot nogmaals om S. niet achter de tralies te zetten. Een week later, op dinsdag 20 augustus, was het Kruidvat aan de Thomas a Kempisstraat zijn doelwit. Hij griste er busjes deodorant weg. Robert S. werd voor de derde keer in korte tijd aangehouden en zit sinds zaterdag 31 augustus in detentie.

Met lang strafblad toch vrijgelaten
De advocaat van S. hoorde het hoofdschuddend aan. “Ik heb bij voorgaande zittingen gezegd dat dit een keer fout gaat,” aldus De Haan. “Meneer gaat de straat op als hij niets te doen heeft en gebruikt dan drugs.” Hij kreeg bijval van de dienstdoende officier van justitie: “Mij verbaast het ook dat hij met zijn omvangrijke strafblad vrijgelaten wordt na een poging tot een gewapende overval met de gedachte: het komt wel goed met meneer.”

Het OM eiste een gevangenisstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook wilde justitie dat de Zwollenaar verplicht de verslavingskliniek ingaat. “Ik wil het Openbaar Ministerie niet de schuld geven maar vind het raar dat hij werd vrijgelaten,” waren de openingswoorden van het pleidooi van de advocaat van Robert S. “Ik had toen nog voorgesteld dat er voor hem een avondklok bijkwam,” vertelde De Haan aan de rechter. “De reclassering had moeite met mijn voorstellen, maar ik vind dat we er alles aan moeten doen om dit te voorkomen.”

“Mijn cliënt moet behandeld worden en hij wil dat zelf ook,” vervolgde de raadsman. “Wat hij nodig heeft is goede hulp om van de harddrugs af te komen. Hij is inmiddels al clean in de gevangenis omdat hij daar geen prikkels heeft.” De advocaat vond de geëiste vrijheidsstraf te zwaar. Wat hem betrof, was 8 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, meer dan voldoende.

‘Een ontzettend rotfeit’
Ook de politierechter was ervan overtuigd dat er meer nodig is dan alleen een gevangenisstraf om de maatschappij tegen S. te beschermen. “Die achtervolging en de overval is een ontzettend rotfeit. Hij heeft een aantal jonge vrouwen de stuipen op het lijf gejaagd.” oordeelde de rechter. “Hij doet het alleen maar uit eigenbelang en gaat ermee door als hij weer voorlopig vrijkomt.”

De politierechter koos de gulden middenweg tussen de eis van de officier en het voorstel van de advocaat: 10 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Als Robert S. vrijkomt moet hij direct een jaar worden opgenomen in een forensische verslavingskliniek. Daarna volgt verplicht beschermd wonen met ambulante behandeling. Ook krijgt de Zwollenaar een jarenlang alcohol- en drugsverbod opgelegd. Tot slot moet hij de jonge vrouw uit Kampen 850 euro schadevergoeding betalen.

Foto 1
De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, aan de Schuurmanstraat. - Foto: Peter Denekamp
De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, aan de Schuurmanstraat.
Foto: Peter Denekamp