Omwonende eist bij rechter zondagsrust op Cruyff Court in Kampen

Het Cruyff Court met rechts de Dorpstraat.
Foto: Herman van Asselt

“Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt,” zei Johan Cruijff ooit. En dat is waarom een omwonende van het Cruyff Court woensdag de gemeente Kampen voor de rechter heeft gedaagd. De vrouw eist dat de gemeente meer gaat doen om de geluidsoverlast door het trapveldje in te dammen. Haar voorstel is dat er na 18.00 uur geen balletje meer wordt getrapt en de zondagsrust terugkeert op de openbare kunststof grasmat in Brunnepe.

Vorig jaar zomer besloot de gemeente na klachten uit de buurt om het Cruyff Court ’s avonds af te sluiten en zo de geluidsoverlast in te perken. Voor een bewoner van de Dorpstraat bleek het onvoldoende, een bezwaarschrift volgde en dat werd afgewezen. De bewoner liet het er niet bij zitten en daagde de gemeente voor de bestuursrechter.

Geluidshinder in de zomer
“Het geluid heeft psychische gevolgen voor de man des huizes,” zegt een jurist van DAS Rechtsbijstand. “Nu het weer beter wordt zal het drukker worden op het Cruyff Court en dan gaat het slechter met hem. Het heeft effecten op het hele gezin.” De jurist onderstreept het spoedeisende belang van de zaak en stelt dat het gezin niet nog een keer de zomer in wil gaan met de geluidshinder.

Hij maakt de rechter duidelijk dat het gezin er niet op uit dat is dat het hele voetbalveldje verdwijnt: “Ze zien wel in dat het belangrijk is dat de jeugd ergens kan spelen en niet alleen maar op de iPad zit, maar het moet niet tot onaanvaardbare overlast leiden.” De hele situatie geeft ook spanningen in de wijk. De bewoonster wordt door sommige wijkbewoners scheef aangekeken en het gezin is doelwit van bedreigingen door jongeren. Ook zou er hondenpoep tegen de ramen van haar woning zijn gegooid.

Hek op slot
Gemeente Kampen ziet het spoedeisende belang niet. “Het Cruyff Court zit er sinds 2006 en het gezin is er in 2018 komen wonen. Inmiddels is het hek verhoogd en is het niet meer 24/7 toegankelijk. Er zijn openingstijden en ’s avonds zit er een slot op het hek,” aldus de jurist van de gemeente. Ook wordt duidelijk dat recent nog extra maatregelen zijn genomen. “Vanaf 11 april trekken we een lijn door het Court dagelijks om 19.00 uur te sluiten,” aldus de jurist. “Dat is intern zo besloten vanwege deze rechtszaak.”

“Het gaat dus eigenlijk om een uurtje eerder sluiten,” vraagt de bestuursrechter. “En de zondag,” voegt de bewoonster er snel aan toe. Haar jurist neemt het woord over: “Het verschil tussen 18.00 en 19.00 uur is gevoelsmatig groot en je bent dan in de avond gevrijwaard van geluidsoverlast.”

De jurist van de gemeente legt de rechter uit dat er iedere avond vrijwilligers van welzijnsorganisaties of van het actiecomité uit de buurt zorgen dat het hek op tijd op slot gaat. Voorheen liet de gemeente deze taak over aan een ingehuurd beveiligingsbedrijf.

Bunker in woonwijk
De rechter wil weten of de ondergrond meer verend kan worden om het gebonk te beperken of dat het hekwerk meer dempend kan worden gemaakt waardoor het geluid minder doorklinkt. “De ondergrond van het veld is zand,” aldus de gemeente. Ook een voorgestelde geluidswal om het trapveldje ziet de gemeente niet zitten. “Een geluidswal werkt alleen als het rondom het hele veld komt,” zegt de jurist van de gemeente. “Dan creëer je een soort bunker in de woonwijk en er is dan geen zicht meer op het veld waardoor het minder veilig is.”

Volgens de gemeente hebben de meeste recente geluidsmetingen niet uitgewezen dat er sprake is van geluidsoverlast. “De metingen zijn gedaan tijdens het speelkwartier van een school,” stelt de gemeentejurist. “Er waren drie korte piekmomenten met een overschrijding van de normen.” De bewoonster reageert fel: “Nu word ik echt boos, de metingen zijn gedaan in februari en niet in de zomer als het druk is.” De gemeente reageert door de rechter uit te leggen dat het bezwaarschrift is ingediend in januari. De gemeente is dan verplicht om binnen de wettelijke termijn te reageren.

Geen boa’s
Volgens de gemeente houden toezichthouders ook een oogje in het zeil rondom het Cruyff Court. “Boa’s zie ik er nooit,” zegt de bewoonster. “Als er al wat voorbijkomt, is het een politiewagen ’s ochtends om 11.00 uur.” De bestuursrechter informeert of de vrouw openstaat voor een gesprek met de gemeente. “Nee, die deur is nu echt dicht,” reageert de vrouw.

De bestuursrechter doet binnen veertien dagen uitspraak. Dan weet het gezin of ze meer rust krijgen en hoort de jeugd of de voetbal op zondag in de schuur kan blijven liggen. In het laatste geval zullen de voetballertjes troost moeten vinden in de woorden van Johan Cruijff: “Je kan ook goed spelen zonder een bal te raken.”

Foto 1
Het Cruyff Court met rechts de Dorpstraat. - Foto: Herman van Asselt
Het Cruyff Court met rechts de Dorpstraat.
Foto: Herman van Asselt

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)