Bewoonster vangt bot bij rechter, Cruyff Court Kampen blijft open op zondag

|   Laatste wijziging

Het Cruyff Court met rechts de Dorpstraat.
Foto: Herman van Asselt

Het Cruyff Court in Brunnepe blijft open op zondag en hoeft ook niet ’s avonds om 18.00 uur gesloten te worden. Dat heeft de bestuursrechter in Zwolle beslist. Een omwonende eiste dat het trapveldje ’s avonds eerder werd gesloten en er op zondag helemaal niet gespeeld zou worden.

Vorig jaar zomer besloot de gemeente na klachten uit de buurt om het Cruyff Court ’s avonds af te sluiten en zo de geluidsoverlast in te perken. Voor een bewoonster van de Dorpstraat bleek het onvoldoende, een bezwaarschrift volgde en dat werd afgewezen. De bewoner liet het er niet bij zitten en daagde de gemeente voor de bestuursrechter.

Geen hinder van kinderstemmen
Tijdens de inhoudelijke behandeling vorige maand vertelde de bewoonster vooral last te hebben van het bonkende geluid van de bal. Ze voegde eraan toe geen hinder te ondervinden van de kinderstemmen. De rechter boog zich over meerdere door de gemeente uitgevoerde geluidsmetingen.

De laatste meting was een onaangekondigde tijdens de lunchpauze van de school. Op dat moment voetbalden er zo’n twintig kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. De rechter stelde vast dat er meerdere geluidspieken zijn die oplopen tot 75 dB. (elektrische mixer, koffiemolen (70-80 dB), druk restaurant (70-85 dB), F-16A straaljager op 3000 m hoogte (74 dB) – red.).

Weinig plekken om buiten te spelen
De overschrijdingen werden echter niet veroorzaakt door het stuiteren van de bal op de kunststof grasmat maar door kinderstemmen. De rechter stelt de bewoonster daarom in het ongelijk. Ten eerste omdat ze zelf aangaf geen last te hebben van de kinderstemmen, ten tweede omdat de hoogste pieken voornamelijk worden veroorzaakt door het hoogfrequente stemgeluid van jonge kinderen en dat wordt grotendeels gedempt door de muur van de woning.

Tot slot stelt de rechter dat de gemeente Kampen niet alleen te maken heeft met de belangen van de bewoonster. Voor de kinderen die spelen op het Cruyff Court zijn er niet zoveel alternatieven om buiten te spelen. “De huidige oplossing lijkt een redelijk compromis,” aldus de rechter.

Foto 1
Het Cruyff Court met rechts de Dorpstraat. - Foto: Herman van Asselt
Het Cruyff Court met rechts de Dorpstraat.
Foto: Herman van Asselt

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)