Geldboete voor sloopbedrijf na dodelijk arbeidsongeval bij basisschool in Kampen

|   Laatste wijziging

Basisschool de Morgenster aan de Akelei / Inzet: de traumahelikopter op het schoolplein.
Foto: Herman van Asselt/inzet: Pascal Winter

Weever Sloopwerken is donderdag veroordeeld tot een geldboete van 50.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk is, voor het arbeidsongeval bij basisschool De Morgenster, waarbij vorig jaar een personeelslid om het leven kwam. Het slachtoffer zakte tijdens sloopwerkzaamheden door het dak. De rechtbank verwijt de werkgever dat er onvoldoende is gedaan om te voorkomen dat de man ver kon vallen.

Op woensdag 21 juni vorig jaar waren slopers van Weever bezig met het verwijderen van het dak van de basisschool aan de Akelei. Grote platen van het dakbeschot werden in kleinere stukken gezaagd. Het slachtoffer zakte plotseling door het dak, viel zo’n 3,5 meter omlaag en belandde op de betonnen vloer van een klaslokaal. Hulpverleners, waaronder de bemanning van een traumahelikopter, bekommerden zich om de zwaargewonde man, die vervolgens werd overgebracht naar het ziekenhuis. Daar raakte hij in coma en blies op vrijdag 14 juli zijn laatste adem uit.

De directeur van het bedrijf zei begin deze maand in de rechtbank niet te weten waarom zijn werknemers die ochtend geen valbescherming gebruikten. “Hoe moeilijk ik het ook vind, alle spullen lagen in de bus,” verklaarde de directeur. “Het was er gewoon. Ik sta er zelf ook van te kijken dat zoiets bij ons heeft kunnen gebeuren.” Henk Voors, de advocaat van Weever Sloopwerken, benadrukte dat het bedrijf er niet op uit is om haar verantwoording te ontlopen of de schuld aan anderen te geven.

Slachtoffer was ervaren en geliefd
De directeur deed uit de doeken dat het slachtoffer een ervaren medewerker was. “Hij was voorman en als ik zag dat hij ergens bezig was, dan wist ik dat het goed kwam,” zegt de directeur. “Hij heeft die ochtend uitleg gegeven aan de ploeg wat er moest gebeuren. Ze wisten dat ze het dak op moesten. Dat je valbeveiliging moet dragen weet iedereen.”

“Ik krijg het gevoel dat de directeur de verantwoording bij anderen legt, waaronder het slachtoffer,” was de reactie van de officier van justitie. “Ik reken het Weever Sloopwerken zeer aan dat het bewust nalaten van de veiligheidsregels een leven heeft gekost. Het OM eiste een geldboete van 100.000 euro, waarvan 40.000 euro voorwaardelijk is.

In de rechtbank werd vorige maand ook duidelijk dat het overlijden van de sloper grote impact heeft. “Het slachtoffer was geliefd. Zijn dood is voor altijd een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf,” aldus Voors. Hij verzocht de rechters om het bedrijf een geheel voorwaardelijke boete op te leggen.

Weever heeft inmiddels maatregelen doorgevoerd om herhaling te voorkomen. Zo zijn een bedrijfsleider, extra uitvoerders en een veiligheidsmedewerker in dienst gekomen. Allemaal functionarissen die ook toezicht houden op de voormannen wanneer die met hun ploeg ergens aan het werk zijn.

Foto 1
Basisschool de Morgenster aan de Akelei / Inzet: de traumahelikopter op het schoolplein. - Foto: Herman van Asselt/inzet: Pascal Winter
Basisschool de Morgenster aan de Akelei / Inzet: de traumahelikopter op het schoolplein.
Foto: Herman van Asselt/inzet: Pascal Winter