Hardleerse eetpiraat op ‘water en brood’ gezet na onbetaald eten en drinken bij restaurant in Kampen

Restaurant Heer en Meester in Kampen.
Foto: Herman van Asselt

Een eetpiraat uit Zwolle is maandag door de politierechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 weken. Ysbrand O. (29) schoof begin deze maand aan tafel bij brasserie In Den Hoofdwacht in Zwolle. Hij ging ervandoor zonder af te rekenen en dat deed hij al vaker. Dit jaar liet hij onder meer restaurants in Kampen, Raalte en Enschede elk zitten met een rekening van meer dan 100 euro.

Op zondag 24 maart kreeg hotel De Zwaan in Raalte bezoek van Ysbrand O. De Zwollenaar nam het er goed van en liet de rekening oplopen tot 110 euro. Zonder af te rekenen ging hij ervandoor. Op dinsdag 14 mei herhaalde hij zijn kunstje bij restaurant Heer en Meester in Kampen. Daar liep de rekening op tot 104 euro.

Twee dagen later nam O. het ervan in Enschede. Hij at en dronk bij brasserie De Kater opnieuw voor zo’n 104 euro en liet de uitbater met de rekening zitten. Op zondag 2 juni dupeerde hij de brasserie in het hart van de Zwolse binnenstad. Ook daar vergat hij 104 euro af te tikken. De politie vatte de eetpiraat in zijn kraag en sindsdien zit Ysbrand op water en brood in het huis van bewaring.

Strafblad vol flessentrekkerij
In de rechtbank gaf O. toe dat hij bij de vier horecazaken had gegeten en gedronken zonder af te rekenen. Ook werd duidelijk dat hij een flink strafblad van dertien pagina’s heeft. “Sinds 2018 puilt het uit van flessentrekkerij,” voegde de officier van justitie eraan toe. “Hij gaat zich te buiten aan extreem parasitair gedrag door volop eten en drinken te bestellen en niets te betalen.”

Ook de reclassering schreef in het advies aan de rechter dat er sprake is van hardnekkig gedrag. Volgens de reclassering is er in het verleden al van alles geprobeerd om Ysbrand O. op het rechte pad te houden. Zij zien dan ook geen mogelijkheden meer en adviseerden de rechter om een straf op te leggen zonder voorwaarden. De kans dat O. opnieuw in de fout gaat, werd als hoog ingeschat door de reclassering. Ysbrand O. was het oneens met het advies. “Reclassering en ik zijn nooit een goede match geweest,” vertelde hij aan de rechter.

De politierechter veroordeelde O., conform de eis van het OM, tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 16 weken. De rechter gaf daarbij een bevel tot gevangenhouding af. Daardoor blijft de Zwollenaar de komende maanden vastzitten en hoeft voorlopig geen enkele maaltijd te betalen.

Wat hij nog wel moet betalen, zijn de rekeningen die nog openstaan bij de horecazaken in Raalte, Kampen en Enschede. De drie bedrijven dienden een schadeclaim in bij de rechtbank. Deze werden alle toegewezen.

Foto's 3
Restaurant Heer en Meester in Kampen. - Foto: Herman van Asselt
Restaurant Heer en Meester in Kampen.
Foto: Herman van Asselt
Brasserie In den Hoofwacht in Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Brasserie In den Hoofwacht in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp
Brasserie In den Hoofwacht in Zwolle. - Foto: Salland1/Benjamin Borgman
Brasserie In den Hoofwacht in Zwolle.
Foto: Salland1/Benjamin Borgman

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)