Woensdagochtend rijden er in het hele land geen treinen en bussen als gevolg van een grootschalige staking. Bus- en treinpersoneel legt het werk tot 8.00 uur neer om te voorkomen dat hun vroegpensioenregeling wordt afgeschaft. Busvervoerder RRReis adviseert reizigers om thuis te werken of ander vervoer te kiezen. NS waarschuwt dat de gevolgen van de staking ook later in de ochtend nog merkbaar kunnen zijn.
Vakbonden FNV en CNV stelden een ultimatum aan het kabinet en werkgeversorganisatie VNO-NCW dat op 1 mei afliep. Om de eisen kracht bij te zetten volgen er nu stakingen. Volgens de vakbonden zullen de acties in oktober intensiveren als er geen pensioenregeling komt voor mensen met zware beroepen.
Vakbondsbestuurder Henri Janssen van FNV Spoor betreurt het dat de regering de acties van politie, bouwvakkers en metaalarbeiders tot op heden negeerde. “De regering laat deze mensen in de steek en vindt het kennelijk normaal dat mensen die Nederland 24/7 mobiel houden niet gezond de eindstreep halen.”
Het ov-personeel betreurt dat reizigers de dupe zijn van de stakingen, maar ze rekenen ook op begrip. “De regering komt de afspraken niet na,” zegt Edwin Kuiper, bestuurslid van FNV Streekvervoer. “Onze leden doen dit niet alleen voor zichzelf, ook voor al die andere mensen met een zwaar beroep.”
De verwachting is dat het busvervoer morgenochtend tegen 9.00 uur weer volgens de normale dienstregeling rijdt. Ook het Kamperlijntje en andere regionale treinen zouden dan weer op tijd moeten vertrekken vanuit Zwolle. De NS laat weten de gevolgen van de staking nog niet te kunnen overzien. Zij adviseren reizigers om voor vertrek de reisplanner te raadplegen. Reizigersvereniging Rover houdt er rekening mee dat de opstart bij de Nederlandse Spoorwegen uren kan gaan duren.