Pieter Zandt SG wint Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2024

|   Laatste wijziging

Het gerenoveerde Metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden.
Foto: Pascal Winter

De Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen heeft donderdag de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen ontvangen. De school kreeg de eervolle prijs vanwege hun verdiensten bij het behoud van het Metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden.

De Erfgoedprijs werd op de scholengemeenschap uitgereikt door wethouder Richard Boddeus en zijn Zwolse collega Anja Roelfs. “Dankzij de inzet van het Pieter Zandt is het Metaheerhuisje weer tot leven gekomen,” zegt Boddeus. “De gemeente is enthousiast over de inzet van de leerlingen om het verhaal van de Joodse gemeenschap in Kampen levend te houden.”

Het Metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats is eigendom van de gemeente Kampen. Na meer dan tachtig jaar leegstand werd het gebouwtje twee jaar geleden gerestaureerd. Vanwege de aandacht voor de Joodse geschiedenis in het lesprogramma van de Pieter Zandt Scholengemeenschap besloot de school bij te dragen aan de inrichting van het Metaheerhuisje.

In het huisje werd een expositie over het Joodse leven in Kampen ingericht. Ook is er een replica van een wasbekken te bezichtigen. Binnenkort gaan leerlingen van het Pieter Zandt rondleidingen verzorgen op de begraafplaats in IJsselmuiden waardoor het Metaheerhuisje een historische en educatieve functie krijgt.

De Erfgoedprijs Zwolle-Kampen wordt sinds 2008 jaarlijks, afwisselend in Zwolle of Kampen, uitgereikt. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van 1000 euro verbonden.

Foto 1
Het gerenoveerde Metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden. - Foto: Pascal Winter
Het gerenoveerde Metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden.
Foto: Pascal Winter

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)